Wie is Mathijs van Eeten?


Hallo, ik ben Mathijs, communicatie- en pr-specialist. Hier leest u meer over mij.

Mijn vrienden zouden me omschrijven als sociaal en vriendelijk, maar ook als iemand met een kritische blik.

In mijn vrije tijd houd ik me bezig met lezen, koken, er op uitgaan en muziek.

Interview met drummer Pierre van der Linden, voor V, De Volkskrant. Foto: (C) Katja Poelwijk.

Mijn jeugd

Ik ben geboren in Zoetermeer, in 1995. Ik ontdekte in mijn jeugd veel muziek en schreef zelf veel voor mijn plezier, vooral fictie.

Mijn eerste koffie leerde ik drinken in Leiden, tijdens een middelbare schoolstage bij Van Leest (sindsdien ben ik er niet meer van af te krijgen, van de koffie dan). Ik was toen een jaar of 13. Het bleek een voorbode voor mijn latere beroepskeuze: journalisten drinken blijkbaar de meeste koffie.

Reizen voor studie

Een beetje reizen heb ik nooit erg gevonden. School en studie brachten me van Den Haag, naar Rotterdam, naar Tilburg. Daar leerde ik degene kennen met wie ik nu samenwoon, inmiddels in Den Bosch.

Ik was een redelijk brave student, maar heb hoe dan ook een toptijd gehad in Tilburg, met veel leuke mensen. Tijdens mijn studie ontstond en verdween mijn droom om popjournalist te worden. Ik had een brede interesse en onderzocht verschillende opties. Ik werkte met plezier voor 3voor12 Tilburg en onderzocht tijdens mijn afstuderen de toekomst van de popjournalist. Zo kwam ik er ook achter dat deze professie voorlopig niet voor mij was weggelegd. Des te meer bewonder ik veel popjournalisten nog steeds voor het werk dat ze met veel toewijding doen. Muziek blijft voor mij een belangrijke hobby.

Het werkveld

Met mijn diploma Journalistiek op zak en mijn werkervaring bij 3voor12 Tilburg en De Volkskrant (cultuurkatern V en online redactie), begon ik in augustus 2019 aan mijn eerste fulltimebaan. Ik werkte 40 uur per week bij Ondernemers Pers Nederland, in Nieuwveen, niet ver van Amsterdam. Daar dook ik dagelijks in de wereld van de levensmiddelenindustrie als redacteur voor de bladen Levensmiddelenkrant en Out-of-Home Shops. Veelzijdig, uitdagend en uiteindelijk met de verantwoordelijkheid van interim-chef van de redactie. Toch merkte ik al snel dat ik toe was aan een andere omgeving en vertrok na ruim een jaar.

Switch naar PR

De uitdaging en kans mezelf verder te ontwikkelen vond ik bij het pr-communicatiebureau Koolhoven & Partners. Dat bleek een groeiend, ambitieus bedrijf, met een team van (grotendeels) oud-journalisten die de mediawereld goed kennen. Ik bleef me bezighouden met journalistiek en media, waarbij mijn ervaring als redacteur goed van pas kwam. Het werk varieerde van persberichten schrijven tot relatiemanagement; werk waarin ik mijn tanden kon zetten, binnen een team met leuke collega’s. Ik werkte vanaf het begin voor het grootste deel vanuit huis, vanwege de covid-thuiswerkrichtlijnen.

Burn-out en herstel

Na een tijdje bleken een veelvoud aan gebeurtenissen en ‘uitdagingen’ vanuit mijn privéleven moeilijk te combineren met een veeleisende baan in isolatie door de covidlockdowns. Ondanks een aantal zelf ondernomen voorzorgsmaatregelen raakte ik burn-out halverwege 2021.

Tijdens de maanden die volgden heb ik harder gewerkt dan ooit, maar dan aan mezelf. Die periode ervoer ik afwisselend maar vaak ook tegelijkertijd als zwaar, donker, onzeker, echt, ontroerend en hoopvol. Ik ben wijzer geworden en ken mijn grenzen, dromen, behoeftes en vooral mijn veerkracht beter. Ik zou er vooraf niet voor hebben getekend, maar heb mezelf dankzij deze periode in mijn leven (en met hulp van een aantal goede mensen) op het juiste spoor weten te zetten en ben er beter uitgekomen dan ik er aanvankelijk in ging.

Nieuw begin

De ziekte en periode van herstel kostte me helaas ook mijn baan. Dat was niet alléén treurig. Ik kon me opnieuw gaan oriënteren op een frisse start elders. Al snel bleek bovendien: goede schrijvers worden altijd gezocht. Dat kwam goed uit, want tekstproductie, interviews, een leuk team om mee te werken en een gezonde afwisseling in de planning trokken me nog steeds.

Binnenkort vertel ik hier meer over mijn nieuwe werkgever. Wordt vervolgd.

Vrije tijd

In mijn vrije tijd ben ik graag een beetje lui, maar ik houd wel van nieuwe dingen ontdekken in de buitenlucht en ga er graag op uit. Bijvoorbeeld in en rondom Den Bosch, de prachtige stad waar ik sinds 2021 met veel plezier samenwoon.

Een concert, boek, goede film of game, muziek maken of luisteren, een dagje eropuit de natuur of een stad in, creatief bezig zijn of vrienden opzoeken, vind ik leuk. Ik word ook gelukkig van een zondagochtend met lang ontbijt en een weekendkrantje, op de bank met mijn vriendin en de kat.

Meer weten?

Stel je vragen op de contactpagina.

Mijn cv

Ervaring in het werkveld

2022 – heden: in afwachting van bekendmaking…
2020 – 2022: Koolhoven & Partners, pr- en communicatiemedewerker
2019 – 2020: Ondernemers Pers Nederland, redacteur online/hard copy (en de laatste paar maanden vervangend chef redactie) bij Levensmiddelenkrant en Out-of-Home Shops
2019: De Volkskrant, webredacteur
2018: De Volkskrant, katern V (stage)
2016 – 2019: 3voor12 Tilburg
2015: AD Haagse Courant (stage)
2013 – 2014: Omroep West, Debby en haar Mannen (stage)
2012 – 2013: Vakbond voor Burger- en Militair defensiepersoneel (stage)

Een aantal van mijn artikelen zijn terug te vinden op Journa.

Opleidingen

2014 – 2019: Hbo Bachelor Journalistiek, voltijd, Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg
2017-2018: Toegepaste Mediatechnologie, minor, Fontys Hogeschool ICT Eindhoven
2011 – 2014: Mbo 4 Redactioneel Medewerker, Grafisch Lyceum Rotterdam
2007 – 2011: Vmbo Haagse Praktische Stroom, Vrijeschool Den Haag

Enkele specifieke vaardigheden

  • Video-/audiobewerking in Adobe
  • Geschreven (journalistieke) teksten, vrijwel alle genres en platforms
  • Publiceren in verschillende CMS-programma’s (DNR, Dalet, Quark, WordPress, Lokaal Nieuwsnet, etc.)
  • Ervaring met regie voor live radio-uitzendingen
  • Ervaring met livebloggen
  • Ervaring met externe communicatie en opzetten/uitvoeren van pr-campagnes
  • Rijbewijs B

Connect op LinkedIn, stuur een e-mail of bekijk een groot deel van mijn portfolio op Journa, via een van de onderstaande knoppen.