Wie is Mathijs van Eeten?


Hallo, ik ben Mathijs en ik ben communicatiespecialist. Hier volgt een korte biografie of ‘over mij’.

Mijn vrienden zouden me omschrijven als sociaal en toegankelijk, maar ook als iemand met een kritische blik.

In mijn vrije tijd houd ik me bezig met lezen, koken, er op uitgaan en muziek.

Interview met drummer Pierre van der Linden, voor V, De Volkskrant. Foto: (C) Katja Poelwijk.

Mijn jeugd

Ik ben geboren in Zoetermeer, in 1995. Ik ontdekte in mijn jeugd veel muziek en schreef zelf veel voor mijn plezier, vooral fictie.

Mijn eerste koffie leerde ik drinken in Leiden, tijdens een middelbare schoolstage bij Van Leest (sindsdien ben ik er niet meer van af te krijgen, van de koffie dan). Ik was toen een jaar of 13. Het bleek een voorbode voor mijn latere beroepskeuze: journalisten drinken blijkbaar het meeste koffie.

Reizen voor studie

Een beetje reizen heb ik nooit erg gevonden. School en studie brachten me van Den Haag, naar Rotterdam, naar Tilburg. Daar leerde ik degene kennen met wie ik nu samenwoon, inmiddels in Den Bosch.

Ik was een redelijk brave student, maar heb hoe dan ook een toptijd gehad in Tilburg, met veel leuke mensen. Tijdens mijn studie ontstond en verdween mijn droom om popjournalist te worden. Ik had een brede interesse en onderzocht verschillende opties. Ik werkte met plezier voor 3voor12 Tilburg en onderzocht tijdens mijn afstuderen de toekomst van de popjournalist. Zo kwam ik er ook achter dat deze professie voorlopig niet voor mij was weggelegd. Des te meer bewonder ik veel popjournalisten nog steeds voor het werk dat ze met veel toewijding doen. Muziek blijft daarnaast een belangrijke hobby.

Het werkveld

Met mijn diploma Journalistiek op zak en mijn werkervaring bij 3voor12 Tilburg en De Volkskrant (cultuurkatern V en online redactie), begon ik in augustus 2019 aan mijn eerste fulltimebaan. Ik werkte 40 uur per week bij Ondernemers Pers Nederland, in Nieuwveen, niet ver van Amsterdam. Daar dook ik dagelijks in de wereld van de levensmiddelenindustrie als redacteur voor de bladen Levensmiddelenkrant en Out-of-Home Shops. Veelzijdig, uitdagend en uiteindelijk met de verantwoordelijkheid van interim-chef van de redactie. Toch merkte ik al snel dat ik toe was aan een andere omgeving en vertrok ik na ruim een jaar.

Switch naar PR

De uitdaging en kans mezelf verder te ontwikkelen vond ik bij het pr-communicatiebureau Koolhoven & Partners. Dat bleek een groeiend, ambitieus bedrijf, met een team van (grotendeels) oud-journalisten die de mediawereld goed kennen. Ik bleef me bezighouden met journalistiek en media, waarbij mijn ervaring als redacteur goed van pas kwam. Het werk varieerde van persberichten schrijven tot relatiemanagement; werk waarin ik mijn tanden kon zetten, binnen een team leuke collega’s. Ik werkte helaas wel voor het grootste deel vanuit huis vanwege de covid-thuiswerkrichtlijnen.

Burn-out en herstel

Een veelvoud aan gebeurtenissen en omstandigheden bleken moeilijk te combineren met een veeleisende baan en covid-lockdowns. Ondanks een aantal zelf ondernomen voorzorgsmaatregelen belande ik in een burn-out halverwege 2021.

Tijdens de maanden die volgden heb ik hard aan mezelf gewerkt. Die periode ervoer ik afwisselend (maar vaak ook tegelijkertijd) als zwaar, donker, onzeker, werkelijk, ontroerend en hoopvol. Ik ben wijzer geworden, dichter bij mezelf komen te staan en ik ken en waardeer mijn grenzen, dromen, behoeftes en mijn veerkracht beter. Ik heb me dankzij deze periode, met hulp van een aantal goede mensen, op een beter spoor weten te zetten. Daarvoor moest ik mezelf vanaf de grond opnieuw opbouwen. Absoluut geen pretje, maar ik ben er wel beter uitgekomen dan ik er aanvankelijk in ging.

Nieuw begin

De ziekte en de tijd die ik nodig had voor mijn herstel kostte me helaas ook mijn baan. Daarover heb ik gemengde gevoelens, maar ook hier is de conclusie positief: ik kon me opnieuw oriënteren en werk kiezen dat echt bij me paste. Ik had bovendien het voordeel dat taalvaardige en gemotiveerde collega’s gewild zijn in mijn vakgebied.

Na een laatste, kortstondige proef in de pr, als contentschrijver bij marketingbureau TEAM LEWIS, koos ik ervoor mezelf verder te ontwikkelen in de communicatie als contentmanager bij een organisatie die middenin de maatschappij staat: de gemeente Veldhoven. Een nieuwe richting met veel nieuwe kansen en uitdagingen.

Vrije tijd

In mijn vrije tijd ben ik graag een beetje lui, maar ik houd wel van nieuwe dingen ontdekken in de buitenlucht en ga er graag op uit. Bijvoorbeeld in en rondom Den Bosch, de prachtige stad waar ik sinds 2021 met veel plezier samenwoon.

Een concert, boek, goede film of game, muziek maken of luisteren, een dagje eropuit de natuur of een stad in, creatief bezig zijn of vrienden opzoeken, vind ik leuk. Ik word ook gelukkig van een zondagochtend met lang ontbijt en een weekendkrantje, op de bank met mijn vriendin en de kat. Goede niet-slappe koffie is daarbij essentieel.

(Aspirant-)student of branchegenoot en nieuwsgierig geworden?

Stel je vragen op de contactpagina, connect op LinkedIn, stuur een e-mail of bekijk een groot deel van mijn journalistieke portfolio op Journa, via een van de onderstaande knoppen.