Wantrouwend loop ik vandaag door de drassige dooidrab van sneeuw naar mijn fiets. Ik moet naar Eindhoven en vraag me af of ik het station überhaupt kan bereiken zo en of de treinen wel echt rijden. Zoals heel Nederland weet, heeft het flink gesneeuwd de afgelopen twee dagen. Hier in het zuiden lag heel het verkeer op zijn gat. Landelijke radio en tv hadden het ieder uur wel over files en mensen die niet konden komen waar ze wilden komen. Iedereen boos. “Kutsneeuw!” Ik vind het juist mooi.

 

Gevaar

Het grappige is dat er ook nog wordt gezeken over het gezeik. Wat dat betreft zijn wij mensen een mooie soort. Een beller op 3FM: “kutsneeuw!”, een beller op Radio 1: “die sneeuw wordt gehypet en daar dragen jullie media aan bij. Al die reportages in de sneeuw en alle aandacht die het krijgt!” Hij vond dat het gevaar wel meeviel. “Als we allemaal normaal doen, opletten en gewoon 120 rijden op de snelweg is er niets aan de hand!” Weerman Marco Verhoef raadde daarna aan dat laatste vooral níét te doen. 538 zei ook al zoiets.

 

 

Zo kabbelde (nou ja, dwarrelde) mijn verlengde weekend gestaag door. Het land ontregeld, ik binnen met warme chocolademelk en al snel de sneeuw in met mijn huisgenoten, wandelen en ballen gooien. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt een sneeuwpop te bouwen. Die ging helaas vrij snel kapot door een onbekend persoon. Misschien was iemand het niet eens met onze pret.

 

Ongemak

Maar echt: ik vind het prachtig. Laat alles maar stilliggen in een wit wonderlandschap. Uren staren naar de neerdwarrelende vlokken. Mensen die glibberend boodschappen doen. Automobilisten in dikke BMW’s (te snel als altijd), doorglijdend tegen lantarenpalen aan. (Dat laatste is meer wens dan realiteit, hoewel…) Goed, een hoop ongemak dus, maar ook verfrissing. We kunnen even stoppen en kijken waar we mee bezig zijn. Of heel simpel: even niets.

 

Mijn hogeschool ging ‘s middags dicht en alle activiteiten zijn gestaakt. Zo ben ik onverwachts beland in een wereld van rust en ongedwongen sneeuwpret. Klagen kan, maar hoe koud ook, sneeuw is net zo goed gewoon leuk, ook als je 22 bent.

 

Delen: